top of page

Reçel üretimi ve dolum makinaları

REÇEL ÜRETİMİ


Reçel neredeyse tüm meyvelerden oluşabilen, bütün, yarım veya küçük parçalar halinde doğranan, rendelenen ve şeker ilave edilerek belli bir süre kaynatılarak elde edilen lapamsın kıvamda olan ve sürülebilme kabiliyeti olan ürünlerdir.


Reçel üretimi yapılırken ilk aşama hammaddeyi elde etmektir. Reçelin hammaddesi çilek, kayısı, elma, karpuz vb. gibi birçok meyvedir. Bu meyvelerin reçel olabilmesi adına bazı ön işlemlerden geçmesi gerekir. Bu işlemler yıkama, ayıklama, kabuk soyma ve doğrama işlemleridir. Bu işlemler adına kullanılan her makine farklıdır. Ön işlem makineleri % 100 paslanmaz metallerden yapılmıştır. Kolay birleştirilebilme özelliğine sahiptir. Ön işlem makineleri temizlenirken de iş hacmi ve yoğunluğu dikkate alınır. Ön işlem makineleri belli periyotlar arasında ya da vardiya sonlarında basınçlı su püskürtülerek dezenfekte edilmelidir. Ayrıca makineler işlevlerini yerine düzgün bir şekilde getirebilmesi için gıdaya uygun makine yağları ile yağlanmalıdır.


Daha sonra ki reçel üretimi aşaması pişirme aşamasıdır. Reçel üretimi açık kazan ve vakum altında olmak üzere iki yöntemde yapılır. Fakat daha çok tercih edilen yöntem vakum altında yapılan pişirme yöntemidir. Çünkü açık kazanlarda yapılan pişirilme işlemi reçelde renk değişimi ve kanserojen madde oranın artmasına yol açmaktadır. Bu da sağlık açısından sakıncalıdır.


Pişirme yöntemlerinde kullanılan açık kazan ve vakum altında pişirme makinelerinin de temizliği ve bakımı çok önemlidir. Periyodik olarak ya da vardiya sonlarında mutlaka gıdaya uygun kimyasal maddeler ve sudan oluşan karışımla makinelerin temizliği sağlanmalıdır. Çünkü pişirme aşamasında oluşan kalıntılar yalnız su ile geçmeyebilir. Ayrıca yine diğer makinelerde olduğu pişirme makineleri de gıdaya uygun yağ ile yağlanmalı, ısıyı sağlayan mekanizmalar düzenli olarak değiştirilmelidir ve diğer bakımları yapılmalıdır.


Reçel üretimindeki bir sonra aşama ise hazırlanan reçelin dolum aşamasıdır. Piyasada reçel dolumu yapmaya yönelik üretilen birçok çeşitte makineler bulunmaktadır. Dolum makinaları servo dolum makinaları ve Pnömatik dolum makinaları olmak üzeri 2 çeşittedir.Bu makineler yüksek kapasitelere sahiptir. Volumetrik ayarlama sayesinde dolum işlemi istenilen seviyede gerçekleştirilebilmektedir. Reçel dolum makinelerinin dolum hazneleri sıcak su gömleklidir. Bu şekilde ambalajlara reçel doldurulur. Doldurulan reçellerin soğuması ve jelleşmesi engellenir. Onun öncesinde ambalajların steril hale getirilmesi de yapılan işlemlerden biridir.


Doldurulan reçelin ambalaja eşit dağıtılmasını ve reçelin ambalajdan taşmasını engelleyen dönen burgu sistemi de dolum makinelerinde kullanılır. Böylelikle dolum işlemi birçok işlemi sağlıklı ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayan dolum makineleri sayesinde başarı ile gerçekleşmiş olur. Ayrıca piyasada daha farklı özelliklere sahip birçok dolum makinesi yer aldığından reçel tipine en uygun dolum makinesi seçilmelidir. Çünkü bazı reçel tipleri çok büyük tanelere sahiptir. Makinenin zarar görmemesi için bu hususa dikkat edilmelidir.


Dolum makinelerinin temizliği de pişirme makinelerinin ki gibi kimyasal madde ve su katışımından oluşan bir sıvı ile yapılmalıdır. Periyodik olarak bakımı yapılmalı ve bazı parçaları senelik olarak değiştirilmelidir.


Üretimi bitip, servo dolum makinaları yada pnömatik dolum makinalrı tarafından dolumu tamamlanan reçeller artık satışa hazır konumundadır.


Servo dolum makinaları , reçel etiketleme makinaları , reçel üretim kazanları

556 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page